Nieuws

Wijnproeverij

Ik kreeg de vraag van oud Bouwfonds collega Jan Kalvenhaar of ik hem wilde helpen bij een najaarsproeverij in zijn wijnwinkel Wijnen & zn in Apeldoorn. Aangezien ik een enorme wijnliefhebber ben èn een gerichte opleiding hiervoor heb gevolgd, greep ik dit aanbod met beide handen aan.
Op de proeftafel stonden 6 witte en 9 rode wijnen. Variërend van een mousserende Cremant de Loire tot een prachtige dieprode wijn uit Libanon, Red Lebanon. Variatie genoeg op tafel dus en voor alle klanten zat er wel een wijn bij die aansprak. Klanten konden ook verschillende wijnen van huiswijn Corette proeven, zoals de Viognier, Chardonnay, Pinot Noir en Syrah. De producent van deze wijnen is Badet Clément en de wijn komt uit verschillende regio's binnen de Languedoc Roussillon (zuid-west Frankrijk). De Corette serie bestaat uit zogenoemde cepage wijnen, dat betekent dat de wijn uit één druivensoort bestaat.

De verrassing voor mij van deze proeverij was toch echt de Red Lebanon van Château Khoury. Deze rode wijn is gemaakt van klassieke, Franse druiven zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Cabernet Franc. De geur is kruidig, ruikt naar laurier maar heeft ook aardse tonen. De smaak is verrassend aangenaam en is rijp en vol. Château Khoury is gelegen in de Bekaa Vallei op een hoogte van 1300 meter. Door deze hoge ligging behouden de druiven hun frisheid, in tegenstelling tot de extreme temperaturen in lager gelegen gebieden. De druiven van Château Khoury worden ook met de hand geoogst wat je merkt aan de kwaliteit van de wijn! Ook nieuwsgierig naar deze wijn? Je kunt 'm bestellen in de webshop van Wijnen & zn voor € 17,95!